sunnuntai 8. maaliskuuta 2015

Passionjuustokakku

Passion-kakkuja ilmestyy vähän väliä blogeihin... on saanut kovasti kehuja. Kakussa huono puoli on se, että täytteeseen ja kiilteeseen tulevaa passionpyrettä saa vain tukusta. Pyre on kuitenkin korvattavissa passionhedelmillä... tosin niitä tarvitaan paljon! Joten siis kakkussa ei ole yhtään huonoa puolta :)
Pakkasessani on nyt tuota pyrettä hamstrattuna pari kiloa... joten saanko esitellä, aivan mielettömän hyvää ja raikasta kakkua, olkaa hyvät:


Ohjeesta kiitos Tarun Taikakakut-blogiin!

Tein ohjeen puolikkaana 22 cm vuokaan. Tässä kuitenkin ohje Tarulta 26 cm vuokaan:

Pohja:
250 g kaurakeksejä
100 g voita

Täyte:
7 dl kermaa
n.3 dl sokeria 
2 dl passionpyrettä (tai n.15 hedelmää)
10 liivatelehteä
3/4 dl vettä

Kiille:
1 prk (150g) Jam it! Passionhilloa
½ dl passionpyrettä (tai n.4 hedelmää)
½ + ½ dl vettä
2 liivatelehteä

Murskaa kaurakeksit ja lisää sulatettu voi. Painele 26cm irtopohjavuoan pohjalle.  Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa kun teet täytteen. 

Laita liivatteet likoamaan runsaaseen kylmään veteen ja vatkaa kerma ja sokeri. Vatkaa kermavaahto ja tuorejuustot yhteen. Lisää passionpyre (tai passionhedelmien paseerattu mehu). Maista onko täyte sopivasti makeutettu omaan makuun. Kiehauta vesi lasissa mikrossa ja sulata liivatteet siihen. Lisää se ohuena nauhana täytteeseen ja kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä ainakin tunti ennen kuin lisäät päälle kiilteen. 

Jos käytät hedelmiä: Osta ryppyisiä hedelmiä, ne ovat kypsiä. Sileät hedelmät ovat vielä raakoja ja väkevämpiä kuin ryppyiset. Laita iso siivilä kulhon päälle, halkaise passionhedelmät ja kaavi sisukset siivilään. Rapsuttele ja pyörittele lusikalla hedelmälihaa siivilässä, näin saa kaiken mehun ja lihan irti siemenistä (paseeraus), eikä siemenet mene mehun juokkoon. 

Kiillettä varten laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Laita kulhoon hillo, passionpyre (tai hedelmien sisus) ja puolet vedestä. Sekoittele tasaiseksi. Tässä kiilteessä siemenet saa olla, ne toimivat kakun koristeina. Kiehauta vesi lasissa mikrossa ja sulata liivatelehdet siihen. Lisää ohuena nauhana seoksen joukkoon ja kaada kakun päälle. Anna hyytyä vähintään 4 tuntia tai mielummin yön yli.




18 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Kiitos Rosa-Mari! Tämä oli myös maultaan herkullinen :) Kiilteessä oli pienen pientä hapokkuutta, sopi hienosti pehmeään täytteeseen.

      Poista
  2. Ihana kakku, kiva kun olet löytänyt pyreen käyttöösi. Niin ihanan raikasta. Tein juuri itsekin passion-suklaakakun mikä makoisa yhdistelmä raikasta ja makeaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Irma! Rauman Metro-tukku myy pyrettä täällä päin. Seuraavaksi testaan sinun valkosuklaista versiota :)

      Poista
  3. Oioi. Olenkin miettinyt kuun lopulla olevia pyöreitäni varten tarjottavia. Tässäpä oiva idea :P Kiitos!

    VastaaPoista
  4. Herkulliselta näyttää ja kuulostaa!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Raisa! Oli kyllä herkkua... täyte on samettisen pehmeää ja raikasta, kiille tuo pienen hapokkuuden... loistava yhdistelmä :)

      Poista
  5. Voi jösses mitä herkkua... pyrettä kun ei ole ollut käytössä, olen käyttänyt täytteeseenkin tuota jam it hilloa ja oikeaa hedelmää... passionkakku kuuluu mulla omiin lempparikakkuihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Mimmi! Onneksi pyre on korvattavissa! Oli kyllä kova työ saada tarvikkeet kasaan tähän kakkuun... tuota hilloakin piti lähteä hakemaan lähikaupungista! Mutta nyt on hilloa ja pyrettä varastossa ;)

      Poista
  6. Ihanan herkullisen näköinen! Kyllä maistuisi itsellekin pitkästä aikaa passionjuustokakku! :)

    VastaaPoista
  7. Voi, että on hyvännäköinen kakku! Pitää muistaa tuo passionpyree ja tilata sitä siskon mieheltä, jospa hän hankkisi sitä mulle, kun hänellä on Heinon tukkuun kortti, onkohan sitä siellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja tää oli ihan äly-hyvää :) Joo, kun itse metsästin tätä pyrettä, niin Heinon tukku sitä myös myy. Mutta mä hain pyreeni Raumalta Metro-tukusta! Mä laitan sulle siitä sähköpostia!

      Poista
    2. Kiitos Kirsi, mä käyn postissani!☺☺☺

      Poista
  8. Kaunis kakku tämäkin ja tosi keväinen!:) Itse en olekaan ikinä tehnyt tällaista kokonaan passion-hedelmäistä versiota, vaan juustotäytteen olen tehnyt aina mangososeesta (sitä kun saa ihan normikaupoista), päälle vain on tullut tuota passion-hedelmää.

    VastaaPoista
  9. Ai että, ihanan näköinen kakku! Tätä taidan nyt sitten tehdä kun siskon kanssa juhlitaan synttäreitä! En ole ennen Passion-hedelmää käyttänyt missään.....kiitos ohjeesta. Olen suuri juustokakkujen ystävä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Marika! :) Tämä on todella hyvää, on oma suosikkini hyydykekakuista. Ja sama täällä, hyydykekakut maistuu myös mulle ;)
      Kokeilehan ja kerro sitten mielipiteesi :)

      Poista